Ниско предлагане на мляко: защо се случва и какво да правим с него


Ниското количество мляко е предизвикателство за ориентиране и не само когато става въпрос за логистиката на храненето на бебетата. Когато планирате да кърмите изключително и да откриете бариери за постигане на тази цел, преживяването може да бъде опустошително. Не е необичайно майките с малко количество мляко да се чувстват изолирани в опита си, да имат трудности да намерят адекватна подкрепа и да се чувстват обезсилени в своите борби.

Реалността е, че до 10-15% от майките ще изпитат ниско количество кърма поради биологични, майчини бариери, които съществуват пред изключителното кърмене. Нещо повече, майките ще изпитат ниско количество кърма поради пречки пред ефективното хранене след раждането. Ниското количество кърма, наричано още лактационна недостатъчност, се определя като производство на количество кърма, по-малко от обема, необходим за поддържане на растежа на бебето чрез изключително кърмене.

Какво причинява ниското количество мляко?

Причините за ниско предлагане могат да бъдат разделени на две категории: Основен и вторичен.

Първично ниско предлагане

Това е резултат от всякакви медицински проблеми или анатомични фактори при майката, които допринасят за ниското количество кърма. Основните причини за ниско предлагане могат да включват влиянието на специфични първични състояния, включително:

 1. Синдром на поликистозните яйчници
 2. Дисфункция на щитовидната жлеза
 3. Диабет или инсулинова резистентност
 4. Хипертония
 5. Дефект на лутеалната фаза
 6. Предишна операция на гърдата
 7. Следродилен кръвоизлив
 8. Недостатъчно количество жлезиста тъкан
 9. Дефицит на микроелементи

Всяко от тези състояния може да повлияе на лактацията по различни начини. Но много от тях оказват влияние върху хормоналното здраве и/или развитието на специфични компоненти на гърдите, необходими за кърменето. Наличието на тези състояния не означава автоматично, че човек ще има малко количество мляко. По-скоро уникалното влияние, което тези състояния имат върху здравето на индивида, диктува как те могат да попречат на лактационните способности на дадено лице.

Вторично ниско предлагане на мляко

Това е резултат от проблеми, възникващи с пренасянето на мляко и изцеждането на гърдата, които се появяват след раждането, които прекъсват или пречат на поддържането или установяване на пълна лактация. Примерите за вторични причини за ниско предлагане включват:

 1. Забавено започване на кърмене (първото хранене настъпва след един час след раждането).
 2. Развитие или физически състояния на бебето, които влияят на преноса на мляко, включително запушване на езика или други орални ограничения, преждевременно раждане, сърдечни заболявания и интелектуални затруднения.
 3. Рядко или неефективно изпразване на гърдите.
 4. Осигуряване на допълнително хранене без източване на гърдите.

Вторичното ниско предлагане на мляко се различава от първичното ниско предлагане по уникални начини. За разлика от първичното ниско предлагане, това не е резултат от хормонална дисфункция или анатомични бариери пред кърменето. Вторичното ниско предлагане понякога може да бъде обърнато и производството на мляко се увеличи до степента, необходима за изключително кърмене. За разлика от това, това е много по-малко вероятно или не е възможно при първично ниско предлагане. Първичното и вторичното ниско захранване могат да се появят поотделно или в тандем един с друг.

Как се случва лактацията

Важно е да разберете физиологията на лактацията, когато се борите с малко количество мляко. Разбирането на механиката зад лактацията ще ви даде по-добро разбиране на защо зад вашата борба.

Млечната жлеза е разклонен орган, поради което виждате илюстрации, изобразяващи вътрешността на гърдите толкова често като цъфтящо дърво или цвете. Гърдата се състои от различни компоненти, но преди всичко мастна и лобуларна (или жлезиста) тъкан. От раждането до кърменето, женските тела преминават през уникални периоди на растеж, когато в тази лобуларна тъкан се случва цъфтеж.

Развитие на гърдите

Най-влиятелните периоди на развитие на гърдите са през ранния пубертет, юношеството и бременността. По време на пубертета клетките, наречени алвеоли, се развиват вътре в гърдите и се комбинират в клъстери, за да образуват лобуларната тъкан. Алвеолите по-късно се превръщат във вашите фабрики за производство на мляко, които позволяват производството на мляко.

По време на всеки менструален цикъл се отлагат повече алвеоли в отговор на хормоналните действия в тялото. Когато настъпи бременността, тези алвеоли претърпяват огромна трансформация, дублират се и се трансформират, за да създадат клетки, наречени лактоцити, които ограждат алвеолите. Лактоцитите се създават в отговор на уникално високите нива на прогестерон, които изпитвате по време на бременност, главно от плацентата.

Как се прави мляко

След раждането (особено след пълно раждане на плацентата), тези лактоцитни клетки са това, което създава мляко. Те се наричат ​​още пролактинови рецептори, тъй като секрецията на хормона пролактин влияе върху тяхното действие. По време на бременността те са създадени и пълни с прогестерон и това е, което създава коластрата. След като плацентата се доставя, прогестеронът в лактоцитите се заменя с хормона пролактин. Ето защо имате преходен период между коластрата и бялото мляко.

Когато бебето суче, пролактинът се отделя от мозъка в кръвния поток и казва на лактоктите да създават мляко. След това млякото се изтласква в кухата част на алвеолите, където се съхранява, докато окситоцинът каже на алвеолите да го освободят. Това освобождаване на мляко и окситоцин се случва в отговор на разтягане на зърната, ръцете на бебето, масажиращи гърдите, и се превръща в условен рефлекс. Изданието е известно още като вашето „разочарование“.

Лактоцитите се настройват или подготвят за производство на мляко чрез стимулиране на зърната и изпразване на гърдите след раждането. Тези действия спомагат за повишаване на пролактина, който навлиза в лактоцитите и започва да избива мляко. Първите три седмици след раждането изглежда са най-влиятелни за настройката на тези рецептори, въпреки че изследванията все още не ни дават окончателен отговор, когато става въпрос за тази времева линия.

Фактори, които влияят на първичното и вторичното ниско предлагане

Първично ниско снабдяване се случва, когато има намеса или смущения в тези процеси поради хормонални или анатомични състояния. Тези състояния могат да доведат до недостатъчна жлезиста тъкан, дисфункция на хормоните, необходими за тези процеси, или намеса в клетъчната комуникация, която те изискват.

Вторичното ниско предлагане е продукт на недостатъчно или неефективно дрениране на гърдите след раждане и реакцията на тялото ви към това. По-конкретно, това е продукт на нещо, наречено FIL, или инхибитор на обратната връзка на лактацията, протеин, присъстващ в кърмата. Тъй като алвеолите се пълнят с мляко, концентрацията на FIL се повишава. Когато гърдите са препълнени или напълнени до капацитет, FIL казва на тялото да спре да произвежда мляко. По-конкретно, той блокира пролактина и забавя синтеза на мляко. Повтарящите се високи нива на FIL затварят пролактиновите рецепторни места. Когато тези сайтове бъдат затворени, ние губим способността да произвеждаме толкова мляко. Единственият начин да намалите FIL е да изпразните това мляко от гърдите. Ето защо честото изпразване на гърдата е необходимо, за да се поддържа снабдяването.

Лечението на ниското количество мляко зависи от основната причина

Вторично ниско предлагане на мляко

За вторично ниско количество кърма, допълнителното, последователно и ефективно изцеждане на гърдата може да увеличи производството на мляко. Намаляването на високите нива на FIL и стимулирането на нивата на пролактин може да възстанови някои (ако не всички) от тези пролактинови рецепторни места. Увеличаването на снабдяването се счита за релактация, защото се опитвате да нулирате тези лактоцити, които вече не са активни.

Какво можете да направите, за да помогнете.

Ако изпитвате вторично ниско количество мляко и проучвате възможности за увеличаване на производството, някои страхотни подходи са:

 1. Паралелно изпомпване
 2. Сменете кърменето
 3. Ръчно изцеждане периодично през деня между храненията
 4. Изпомпване на мощност
 5. Включване на повече сесии за хранене на гърдата или по-често изцеждане

Бъди търпелив.

Може да отнеме до 5-7 дни постоянни усилия, за да видите първоначалните резултати. При вторично ниско снабдяване може да отнеме до месец, за да възстановите загубеното снабдяване. По-нататъшно увеличение от последователни интервенции след месец не е вероятно. Релактацията може да бъде пълна (възстановяване на лактоцитите, за да се осигури достатъчно мляко за изключително кърмене) или частична (осигуряваща увеличаване на предлагането под това количество). В проучване от 2018 г. относно релактацията при ниско предлагане, увеличение на млякото и релактация се наблюдава при всички участници. Въпреки това, при майки, чиито деца са на възраст над шест седмици, релактацията до степента, необходима за изключително кърмене, се е случила само при 30 процента.

Проверете за проблеми с трансфера.

Много майки са имали вторично ниско предлагане в резултат на проблеми с трансфера при бебето. Когато бебето има проблеми с устната функция, това може да намали предлагането, тъй като бебето не може ефективно да източва гърдите. Оценката за проблеми с трансфера при бебето може да бъде от полза, докато се опитвате да увеличите предлагането. Работата с IBCLC също може да ви помогне, докато навигирате във всички тези стъпки.

Когато проучвате тези опции, важно е да имате предвид какво е устойчиво и достъпно за вас, дори в краткосрочен план, и да дадете приоритет на психичното си здраве. Колкото повече стимулация и дрениране на гърдите, толкова по-големи са шансовете за увеличаване на предлагането. Но подходът към тези интервенции винаги трябва да бъде балансиран, като се ориентирате кои практики са най-здравословни за вас.

Първично ниско количество мляко

За първично ниско снабдяване, идентифицирането и лечението на основната причина може да помогне за повлияване на производството на мляко. Много състояния могат да допринесат за първично ниско снабдяване и изследването на потенциалните състояния обикновено включва кръвни изследвания. Лабораториите, привлечени да оценят здравето на вашия пролактин, щитовидна жлеза и глюкоза, могат да бъдат добра първа стъпка, докато изследвате състояния, които може да причиняват ниско количество мляко. Познавайки защо зад това, което се случва, може да информира какви лечения могат да бъдат полезни и да предостави причина за това, което изпитвате.

Важно е да запомните, че редица основни състояния, които влияят на доставката на мляко, не влияят само върху процеса на производство на мляко в момента, но и върху това как анатомията на гърдата ви се е развила преди раждането, което полага основата за кърмене. Намирането на IBCLC, който има допълнително обучение за първично ниско предлагане, може да ви помогне, докато се ориентирате в идентифицирането на основната причина.

На много майки, които изпитват първично ниско снабдяване, се казва да хранят тройно, да продължат да опитват и че млякото ще дойде. Когато това не се случи, може да бъде невероятно сърцераздирателно да откриете ограниченията, които тялото ви може да има. За някои от нас няма количество изцеждане, лекарства или добавки, които могат да увеличат производството на мляко. Не винаги е въпрос на усилия. Понякога това е вашата биология.

Не се обвинявайте; може да е извън вашия контрол.

При ниско предлагане, преминаването отвъд нашите ограничения означава възстановяване на чувството за автономия, което е изгубено. Когато решим да се храним по един начин и този избор е отнет от нас, можем да изпитаме непреодолима скръб. Има стигма, с която се сблъскваме, когато намираме пътя си. Понякога има преценка за начините, по които избираме (или се нуждаем) да храним децата си. Възстановяването на чувството за контрол в ситуация, която чувствате извън контрол, означава да разберете какви опции имате и да направите избор според това, което мога влияние.

Можете да комбинирате хранене с адаптирано мляко или донорско мляко. Можете да проучите какви начини на допълване искате да използвате. Може би си купите добавка за кърмене. Или може би утешавате медицинска сестра или помпате за вечерна бутилка. Вероятно вашето психично здраве е повлияно негативно от продължаването на кърменето. Може би просто ви трябва малко време, за да позволите на мъката си да диша, докато решите по кой път да поемете.

Кърменето не е само в търсенето и предлагането. Има много други фактори, които влизат в това. Ако се борите с ниското предлагане, моля, знайте, че не сте сами в това. За повече информация относно ниското предлагане на мляко и ресурси за подкрепа, моля, посетете уебсайта на The Low Milk Supply Foundation тук.

Източници, свързани:
Лий С, Келехер С.Л. Биологични основи на предизвикателствата при кърмене: ролята на генетиката, диетата и околната среда върху физиологията на кърменето. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2016;311(2):E405-E422. doi: 10.1152/ajpendo.00495.2015
Султана, Аршия и Рахеман, Халик и Манджула, SM. (2013). Клинична актуализация и лечение на лактационна недостатъчност. Медицинско списание на Ислямската световна академия на науките. 21. 19-28. doi: 10.12816/0000207.
Пилей Джей, Дейвис Ти Джей. Физиология, кърмене. 26 юли 2020 г. В: StatPearls [Internet]. Островът на съкровищата (Флорида): StatPearls Publishing; 2021 януари–. PMID: 29763156.
Mehta A, Rathi AK, Kushwaha KP, Singh A. Релактация при неуспех на лактацията и ниско количество мляко. Судан J Paediatr. 2018;18(1):39-47. doi: 10.24911/SJP.2018.1.6Source link